Lakáscsere 60 felett

biztonság

Lakáscsere probléma

Amikor az emberek abba a szép korba érnek, hogy kevesebb kötelezettségük van és nyugalomba helyezhetik magukat, több időt töltenek az otthonukban. Egy kis idő után rájönnek, hogy az addigi megszokott hajlék némi korszerűsítésre szorul, vagy éppen túl naggyá vált. A takarítás megerőltető, vagy a fenntartási költség magas, vagy csak szimplán gazdaságtalan egy hatalmas házban élni, ha a gyerekek már régen kirepültek. Ilyenkor merül fel az igény a lakáscsere iránt. Egy gazdaságosabb, praktikusabb és kényelmesebb új otthonra vágynak.

Margit néni nehézségei:

Margitnéni 84 éves nyugdíjas, nem túl magas a havi jövedelme, megtakarításai éppen annyi biztonságot adnak neki, hogy nem okoz problémát egy hűtő, vagy mosógép csere. Jó környéken lakik, abban a lakásban, ahol férjével felnevelték két, mostanra felnőtt gyereküket, akik Szegeden és Londonban élnek. A bevásárlás nem kis kihívást jelent, mert már a társasházig is 80 lépcső vezet és a lakás az első emeleten van. Takarítani sem egyszerű a 68m2-es, 3 szobás lakást, ahol 20 éve nem volt felújítás. Megérett a lakáscsere.

Biztos ti is ismertek hasonló helyzetben élő nyugdíjast.

Elakadás

Sok idős ember elakad az lakáscsere igényének megfogalmazásánál már és nem mernek belevágni a lakáscserébe. A lelki kötődés hatalmas és a félelem is nagy a bizonytalan jövőtől. Hová fogok költözni? Kik lesznek a szomszédjaim? Lesz ott ilyen jó társaságom? Hol fogok bevásárolni? Nem is ismerek ott majd senkit, és még hasonló ezer egy kérdés motoszkál a fejükben, teljesen jogosan.

Bizalom

Többnyire egy kis segítséggel jobb körülmények között kényelmesebben is élhetnének, de kevesen kapják meg ezt a törődést. Ezért is fontos feladat a körültekintő segítségnyújtás.

Néhány példa:

  • Ha lehet, ne mozdítsuk messzire a megszokott környezetétől. (Lelkileg megterhelő nekik a régi barátokat, szomszédokat elengedni és új kapcsolatokat kiépíteni)
  • Figyeljük meg szokásait és ez alapján keressünk új otthont. (Templom ahová jár, baráti kör, vásárlási szokások, körzeti orvos, kikapcsolódás, illetve mi okoz neki örömet az életében.)
  • Nézzük meg, mik azok, amik most, vagy a jövőben korlátozhatják őt az önállóságban és ezeket küszöböljük ki. (magas emelet lépcsővel, belső lépcsők, meredek utcák, nagy távolságok)

Veszélyek

Ha egy-egy idős ember van is olyan bátor, hogy belevágjon a lakáscsere kihívásaiba, sok veszély leselkedik rá.

Mivel egy mai 60-80 év közötti ember átlagosan két lakáscserét élt át életében, mondhatjuk, hogy nem túl rutinosak. Ez azt jelenti, hogy elég hosszú idő telik el ahhoz két ingatlancsere között, hogy teljesen másként működjön a piac pl.: adózás, illeték, hitel, hirdetés, költözés, szerződés, csak, hogy néhányat említsek. Így könnyen a csalók, rosszakarók kedvelt játszóterén találhatják magukat a gyanútlan, jóhiszemű nyugdíjasok. Egy tájékozatlan idős embert könnyen meg tudnak vezetni és becsapni és akár utcára is kerülhet lakás és pénz nélkül.

Nemrégen egy régi vidéki ismerősünk megkért minket, hogy menedzseljük le 84 éves édesanyja Budapesti ingatlancseréjét, mert jelenlegi lakása már nem élhető számára. Csak a társasházig 80 lépcső vezetett fel! Az ingatlan eladása közben megjelent egy fiatalember a néni gyülekezetéből, szíves segítségnyújtásra. Mint kiderült a néni nem kérte a segítségét, kéretlenül akaszkodott az idős asszonyra, vélhetően némi haszonszerzés céljából. Szerencsésen, mindenki számára megnyugtatóan végbe ment az ingatlancsere a fiatalember „segítsége nélkül”.

Biztonság, odafigyelés, teljes körű ügyintézés

Margit néni története így folytatódott:

Fia felkeresett minket, hogy segítsük a lakáscserében idős édesanyját. Találkoztunk Margit nénivel (akinek félelmetesen jó a meggyespiskótája) és elbeszélgettünk vele. Milyen lakásra vágyik és miben okoz neki nehézséget mostani otthona. Átnéztük közösen a kínálatot leszűrtük az igényeinek megfelelő lakásokat. Így láttuk, hogy mennyibe fog kerülni nagyjából a vásárlás és számolhattuk a költségeket. Közben az ő lakását is beáraztuk és összehangoltuk az igényeket és prioritásokat az anyagi kerettel. Felkészítettük a lakáscsere lépeseire, hogy ne érje meglepetés és nyugodtan követhesse a folyamatot. Hosszabb, 4-5 hónapos kiköltözéssel hirdettük meg az otthonát, hogy legyen időnk, kényelmesen újat keresni. A vevő meg is érkezett és az új lakást is megtaláltuk. Összehangoltuk a régi lakás átadását és az új lakás birtokbavételét, minden járulékos intéznivalójával.

A biztonságos lakáscseréhez szakértelemre, bizalomra és odafigyelésre van szükség. Ezt a biztonságot nyújtjuk ügyfeleinknek.

Szavazzatok nekünk bizalmat és próbáljátok ki a közös munkát velünk és az OTP Ingatlanpont hátterével. Ehhez nincs más dolgotok, mint az alábbi “kapcsolat”gombra kattintva megírni elérhetőségeiteket.

Ha tetszett a cikk és érdekelnek még további ingatlanpiaci témák, íme néhány:

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019