Ingatlan eladás 1. lépése

ingatlan eladás

Tájékozódás, irány meghatározás ingatlan eladás előtt

Kedves lakástulajdonos, ha ezt olvasod, gondolom most ingatlan eladás előtt, vagy közben vagy és tájékozódnál. Ezt a bejegyzést azért írtam, mert azt látom, hogy nagyon sokan csak vaktában belevágnak az ingatlan eladásba és végig sem gondolják, mire számíthatnak. Örülök, hogy te körültekintő vagy! Kérlek, olvasd végig majd az egész sorozatot, hogy te ne kövesd el ezeket a hibákat. Légy felkészült! Igyekszem érthetően és könnyen emészthetően írni. J

Döntés

Sokszor azt tapasztalom, hogy nem egyértelmű a tulajdonosok szándéka. Lehet te is hezitálsz, hogy mitévő legyél, eladd, vagy még ne. Így a távolból az egyik legjobb tanácsom, ingatlan eladás esteén, hogy mérlegelj és hozz döntést, mielőtt belevágsz a hirdetésbe!

A legtöbb bonyodalom abból van, amikor…

A tulajdonosok lelkileg nehezen engedik el az ingatlant és ugyan a hirdetésbe, mutogatásba könnyen belevágnak, de egy írásos vételi ajánlatnál, megremeg a lábuk. Ezen a ponton érzik, hogy ez komolyra fordul az ingatlan eladás. Ezen a ponton a legkellemetlenebb visszafordulni. Mind a vevő, mind az esetleges ingatlanközvetítői sikerdíjas szerződés miatt. Ezért is javaslom, hogy gondold, át mielőtt belevágsz!

Ha hezitálsz, kérj tanácsot! Szívesen segítek, nem jár semmilyen kötelezettséggel!

„A szomszéd is ennyiért adta el!”

Árazás

Ne a szomszéd szavaira hagyatkozz! Én még soha nem hallottam, olyan szomszédról, aki rosszul adott volna el ingatlant, vagy bukott volna rajta! 😀 Nyilván nem vallja be, hogy: „Képzeld, hogy jártam! Eladtuk a lakást, de engednem kellett az állapota miatt 3 milliót, na meg az ártárgyaláson még 4 milliót, mert nem csináltam még ilyet…”

Ugye? Nem jellemző.

Nos, a korrekt árazáshoz erősen a piac ütőerén kell tartani az ujjunkat.

Érdemes figyelni a portálokat?  

Szerintem irreleváns. Most sok az az ingatlan tulajdonos, aki felrakja a lakását csak szerencsét próbálni. Ők erősen túlárazottan teszik piacra és várják, ha valakinek kell, vigye alapon a vevőt. Ezekből, nehéz tájékozódni.

KSH adatok több mint fél éves csúszásban vannak, ami a növekvő piacon szintén avult információ.

Józan paraszti ésszel végiggondolva az a legrelevánsabb, ahol látják a friss eladási árakat is. Ez az ingatlanközvetítők belső rendszere. Ott konkrétan látják, hogy az elmúlt időszakban azon a környéken mennyiért adtak el hasonló ingatlanokat. Szerintem jelenleg ez a legrelevánsabb forrás.

Hova tovább?

Nem véletlenül tettem az árazás utáni lépésnek ezt! Az, hogy mit akarunk venni, nem befolyásolja az ingatlanunk árát!

Ha szeretnék venni egy BMW-t, akkor a jelenlegi Suzukim hiába, teszem fel hirdetni 20%-al túlárazva, nem viszi majd el senki.

Mert a vevőt nem érdeklik a te álmaid! A vevő piaci áron lévő ingatlanok közül fog választani.

Szóval előbb árazd be otthonod, majd mielőtt meghirdeted, nézz körbe, hogy mit szeretnél venni és megvalósítható-e ez számodra?

Segítségül pár cikk. :

Lakásvásárlás 1. lépése

Lakásvásárlás 2. lépése

Lakásvásárlás 3. lépése

Lakásvásárlás 4. lépése

Egyéb feltételek

Ha belőtted, mit szeretnél akkor az eladás ütemezését is ki kell találni nagyvonalakban, ehhez tudnod kell, mennyi pénzre lesz szükséged. A jelenlegi ingatlanod eladásának költségeit kell kiszámolnod és az új ingatlan vásárlására fordítandó összeget.  

Példa:

ingatlan eladás folymata
  • Hiteled végtörlesztése az ingatlanod értékének 15%-a
  • Új otthonod foglalózása. Új ingatlan vételárának 15%-a
  • Ingatlanközvetítőd kifizetése 5%
  • Új otthonod vásárlásánál ügyvédi munkadíj az új lakás árának 0,6%-a
  • Személyi jövedelemadó, ha 5 éven belül szereztél bármekkora tulajdonrészt ebben az ingatlanban. (öröklés, vásárlás) itt legyen:  0%

Összeadva: 35,6 % 

Kicsit rá hagynék, így 50%-ot várnék a vásárlóktól első pénzmozgáskor. Ettől egy konkrét ajánlat esetén nyilván valamilyen kompromisszummal elmozdulhatunk, de lesz egy alap koncepciónk.

Bízom benne, hogy tudtam hasznos információval szolgálni számodra. Olvasd el további bejegyzéseimet is a témában!

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019