Visszatért az alku az ingatlanpiacra?

ingatlanpiac

Ingatlanpiac most

Az elmúlt hónapokban a korábbi bejegyzésemben említett befektetői csoport szublimálása az ingatlanpiac sűrűjéből, kezdi éreztetni a hatását. A belsőbb kerületekben nagymértékben csökkent a tranzakciószám, és stagnálás érzékelhető.

Új építésű ingatlanok

Az új építésű ingatlanok ügyfelei is megkapták az az idei fizetés esetén érvényes kedvezményes ajánlatokat. Ezek a jövő évi áfa emelés miatt fontosak a vállalkozóknak és a vásárlóknak egyaránt. Idén 2019-ben kifizetett vételárra még 5% áfával számolnak a beruházók, míg a 2020-as vételárrészleteknél már az emelt, összesen 27%-os áfával.

Aki újépítésű lakás vásárlásán gondolkozik érdemes még idén lecsapni az ingatlanra és december végéig a vételár minél nagyobb részét kifizetni, természetesen alapos jogi körültekintéssel.

Miért akcióznak, míg mások meg nem?

Amely projektek végleges építési engedéllyel rendelkeztek már 2018. november 1.-én, most kivárnak még. Rájuk 2024-ig az 5%-os áfa vonatkozik. Ezek a projektek arra alapoznak, hogy az elkövetkezendő időszakban az építési kedv alábbhagy és elfogynak az új ingatlanok. Ekkor ezek a projektek felértékelődnek. Így nekik van idejük és szépen hátradőlhetnek, kivárják, míg szépen elfogynak az új lakások és kénytelenek lesznek a vásárlók tőlük vásárolni.  

Hol fut a piac?

A budapesti perem kerületeken és az agglomerációban, érzékelhető a legerősebb vásárlói nyüzsgés. Sokan, akik Pesten eladtak, a külsőbb területeken vásárolnak inkább családi házat, vagy kertes ingatlant, mert kényelmesebb méretű ingatlant kapnak a pénzükért. Továbbá a CSOK-ot is sokan lakás helyett családi házépítésbe forgatják, ugyanezen szempont szerint.

„Minden annyit ér, amennyit adnak érte!”

Értékesítési idő

A lakások esetében, míg tavasszal még hetekről esetleg 1-2 hónapos értékesítési időről beszéltünk, mostanra ez átlagosan 3-4 hónapra duzzadt. Családi házak esetében, nem ilyen drasztikus a helyzet, de szintén növekedett az eladási idő és 4-6 hónap alatt értékesítjük átlagosan.

Miért lassult ennyire a piac?

Még mindig az elmúlt évek fellendülésének mámorában szédelegnek a lakáspiac árai, míg lassan 4 hónapja trendfordulóhoz értünk.

Az értékesítési időt az húzza el a leginkább, hogy keresleti piac áraihoz igazítják az újonnan felrakott hirdetéseket a laikusok, míg egy stagnálás és egy kezdődő kínálati piac deres hajnalán állunk már. Ügyfeleimet mindig megkérdezem, hogy mi alapján árazták be otthonukat? 90%-uk azt mondja, hogy a hirdetési oldalakról tájékozódott. Ez megalapozott piac ismeret?

Nem igazán…

Rendeződik az ingatlanpiac?

Minek után ezekre a túlárazott lakásokra már nem jönnek az érdeklődők közel 4 hónapja, rendeződni kezdtek az árak. Megindultak a már évek óta nem tapasztalt árlejtések és a komolyabb alkus árajánlatok.

Javaslom árazás kapcsán szakembertől tájékozódj, a meglepetések elkerülése érdekében.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzésemet, olvass tovább a témában:

Bezuhant A Lakáspiaci Kereslet?

Annyit ér, amennyit adnak érte?

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019