Bérleti jog. Fogalomzavar, vagy átverés?

mari-helin-ilSnKT1IMxE-unsplash

Hirdetések, kihagyhatatlan ajánlatok, a monitorunkat, kijelzőnket, agyunkat túlterhelő vibráló reklámok. Minden piaci területen megfigyelhető, miért pont az ingatlan képezne kivételt: ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a jót a rossztól, az átverést a megfelelő ajánlattól, vagy az utóbbi időben egyre többet feltűnő bérleti jog -ot a tulajdonjogtól.

Átverés?

Nem ismeretlen helyzet, hogy az elsőre rendkívül vonzónak tűnő ajánlatokkal és főleg az árakkal kapcsolatban érezhető: valami nem stimmel. Egyre többen fordulnak hozzánk szakvéleményért, segítségért, hogy vajon miért kapható jó helyen, jó állapotban egy lakás a mai árakhoz képest irreálisan olcsón. Az eladó, kiadó ingatlanok piacán csak úgy repkednek a „kihagyhatatlan”, „sürgősen eladó” és egyéb vonzó hirdetések: az eligazodás nem egyszerű, pláne ha a hirdető pont a lényeget nem, vagy nem elég szembetűnően tünteti fel, ugyan nem tudom ez miért jó, de van rá példa szép számmal.

„Bérleti jog eladó!”

Ez a mondat könnyen elkerüli a laikus emberek figyelmét, hiszen minden más álomszerűen alakul: jó helyen, jó áron egy új otthon. A helyszínre érve azonban sajnos jön a csalódás: nem az ingatlan megvásárlásáról, hanem csupán bérleti jogának megvételéről van szó.

Ezt követően jön a mérgelődés és az elkeseredett távozás, majd a további keresgélés és a fogadkozás, hogy ezentúl kiemelt figyelmet szentelünk majd a hirdetések vonatkozó részeire.

Fogalomzavar

A jogi szövegekben elég könnyű elveszni, különösen ha nem áll rendelkezésre szakértői segítség, így érdemes tisztázni a fogalmakat.

A bérleti jog csupán egy adott ingatlan bérlésének, meghatározott ideig történő használatának joga. Hasonlóan működik, mint egy határozott idejű szerződés: rögzített összeg kifizetése mellett használhatjuk az ingatlant – lakhatásra, üzleti célra, vagy amire szeretnénk, a kötött szerződésben foglaltak szerint.

Ezzel szemben a tulajdonjog az adott ingatlan megvásárlását jelenti: a kettő közötti tátongó óriási fogalmi és jogi különbség indokolja a hirdetésekben tapasztalható drasztikus ár különbséget.

Mire való?

A fentiek és a csalódott személyes tapasztalatok alapján könnyedén arra a következtetésre juthatunk, hogy valójában átverés áldozatai lettünk. Ez természetesen nincs kizárva, ugyanakkor a bérleti jog önmagában nem ördögtől való – a problémát az ezt szándékosan elrejtő, vagy nem kihangsúlyozó hirdetők jelentik.

Ettől függetlenül a bérleti jog vásárlásnak van haszna is: előre fizetett összegért cserébe rögzített ideig használhatjuk az ingatlant többnyire alacsonyabb havi bérleti díj mellett. Az albérlettel szemben nagyobb függetlenséget enged meg a használat terén, valamint kiszámíthatóbb feltételeket is jelenthet, a szerződésben rögzített körülmények alapján.

bérleti jog

Mire figyelj?

Amint a fentiekből kiderül: a bérleti jog értékesítése önmagában nem probléma. Inkább csak kellemetlenség, ha az ember az eladó ingatlanok között ilyeneket talál és felesleges körökbe viszi bele. Továbbá nem tudom kinek éri meg igazán ez a konstrukció. Érdemes odafigyelni az alábbiakra, eladó/kiadó ingatlanok keresése közben:

  • Szóhasználat: „sürgős”, „azonnali”, „különleges ajánlat”
  • Nagybetűk használata – „KIHAGYHATATLAN” stb. – figyelemfelhívás és elterelés céljából
  • Felkiáltójelek használata
  • Homályos, vagy nem egyértelmű fogalmazás az ingatlan adatait illetően

Ezek a kommunikációs fogások mind a figyelmünk elterelésére, bizonyos részletek, például a bérleti vagy tulajdonjog közötti eltérés elfedésére szolgálnak. Fontos: nem biztos, hogy átverésről van szó, előfordulhat, hogy csupán nem az általunk keresett ingatlant és vásárlási módot hirdeti az illető. Így vagy úgy, az odafigyelést, részletes tájékozódást nem lehet megspórolni.

Merre tovább?

Mivel komoly összegekről van szó, fontos, hogy minden esetben pontosan mérjük fel, hogy a bérlés-vásárlás-bérleti jog vásárlás hármasból melyik éri meg számunkra a legjobban, melyik szolgálja legjobban a rövid és hosszútávú céljainkat.

Emellett fontos, hogy próbáljunk tudatos szemlélettel közelíteni minden hirdetéshez, keressük azokat a részleteket amelyekben a lényeg van elrejtve, törekedjünk elkerülni a csúsztatásokat, kommunikációs csapdákat. Ha pedig elakadunk bármely ponton, mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét a témában.

Ha tetszett a cikk, találsz hasonló bejegyzéseket is az oldalon:

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019