Bezuhant a lakáspiaci kereslet?

lakáspiac

Mi történt a lakáspiacon az elmúlt hónapokban?

Nyáron kezdett tetőzni az a kínálatszűkülés, ami a kisbefektetők cél-ingatlanjait érintette. Nehéz volt olyan ingatlant találni a 20-35 millió forintos lakások között – amiből ők halásztak mely ne lett volna valamilyen szempontból hibás. Ezt a helyzetet kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a boltokban az olcsó almákból csak a maradékot tudják kirakni és abból válogatják ki a vásárlók a kevésbé ütötteket. Ez a helyzet fojtogatta a vásárló kedvet a lakáspiacon több hónapon keresztül.

Kik voltak ezek a kisbefektetők?

Azok a családok, fiatalok, idősebbek, akiknek volt némi megtakarításuk, melyből összedobta a család egy 20-35 milliós lakás árát. De előfordult, hogy hitelt vettek fel, melyet a lakás kiadásából fizettek, mondván, hogy így a törlesztés befejeztével lesz egy saját lakásuk. Az elgondolás nem volt rossz, mert nem jártak rosszul akik korábban lakást vásároltak így hasznosítják azt.

V A K Á C I Ó !

Míg nem kitört a nyár és a vásárlóréteg jó része a pihenésnek szentelte idejét. Mivel a potenciális vásárlóknak csak a tűréshatárán táncoltak ezek az ingatlanok és elgondolkoztak, hogy érdemes-e ennyi pénzért ütött almák közt kutakodni, inkább megostromolták a Balatont, illetve a tengerpartokat és pihentek egy jót!

Magyar Állampapír Plusz

Időközben piacra került a szuper állampapír, mely kézenfekvő befektetési formát kínált nekik. Sokan be is fektették a zsebüket égető forintokat. Így most ők 5 évre levonultak az ingatlanpiac felvonulási területéről.

Na de akkor ki maradt porondon?

A jó hír, hogy nem maradt üresen a lakáspiac, csak mérséklődött a kereslet. Azon vásárlók maradtak a lakáspiacon, akik saját célra vásárolnak és talán az elkövetkezendő időszak nekik fog kedvezni, mert érezhetően megnőtt a kínálat. A kereslet csökkenése és a megnövekedett kínálat könnyíti az alkut a vevőknek.

Mi történik az eladókkal?

 Az ő csoportjukat kettéosztanám.

  • Akik meg szerették volna lovagolni a korábbi eladási hullámot és bőven a lakáspiaci árak fölé lőttek, most vagy fizetik tovább a hirdetéseiket, vagy leszedik azokat és kicsomagolják az összepakolt dolgaikat. Harmadik lehetőségük, hogy csatlakoznak a második csoport tagjaihoz:
  • Akik tényleg szeretnék eladni otthonukat és továbblépni.

Most ez utóbbiakkal folytatnám, ők több dolgot is tehetnek:

  • Ráfordítanak ingatlanjuk felújítására és felkészítik az eladásra. Ezeket az ingatlanokat keresik például a külföldi befektetők, de a magyar vásárlók is szeretettel fogadják, ha nem nekik kell vadászni felújító brigádot. Az ilyen lakásokat árában, vagy kisebb alkuval el lehet adni.
  • A másik lehetőség, hogy engednek az árból és kisebb haszonnal értékesítik otthonukat a lakáspiacon.

Mi folyik az albérlet piacon?

Itt is nagyobb kínálatot jósolnak az elemzők. A téli időszak nem a csúcs szezonja az airbnb-nek sem, így van, aki inkább kiadja lakását hosszabb távra. Továbbá a cikk elején említett kisbefektetőket se felejtsük el, akik szintén az albérletpiacra szánták korábbi befektetéseiket.

Üveggömb….

A további találgatásokat rátok bízom. Nekem nincsen üveggömböm, de nagyon pesszimista sem lennék az ingatlanpiaccal kapcsolatban. Az embereknek mindig szükségük lesz ingatlanra, és a gyermekvállalás ösztönzése az állam részéről még jobban segít fellendíteni az lakásvásárlást.

ITT még egy cikk a témában az ingatlan.com elemzéseivel.

Íme egy korábbi cikkem a témában: https://havasjanosingatlan.hu/lakas-vasarlas/ingatlan-befektetes/

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019