Ingatlanértékesítő állásinterjú, ezekre figyelj!

Ingatlanértékesítő állásinterjú, ezekre figyelj!

Ingatlanértékesítő állásinterjú, ezekre figyelj!

Keresgéltem a témában és erről nem találtam semmi információt! Senki nem ír arról, hogy mit kérdezz egy ingatlanértékesítő állásinterjú alkalmával. Amint azt korábban már írtam az „Ingatlanértékesítő állás kulisszatitkai kezdőknek” című bejegyzésemben, döntést csak információ birtokában tud hozni az ember. Ha nem így teszel, csak sodródsz és nem Te irányítasz!

Szóval ebben a bejegyzésben arra készítelek föl, hogy mire figyelj oda interjún, miket kérdezz meg, hogy ne fogj mellé és ne hagyd abba az első 3 hónapban!

Kérlek, az interjún jegyzetelj, hogy vissza tudd idézni, nyugodtabb körülmények között a hallottakat!

cég

Ingatlan hálózat, vagy kis iroda?

Az elején mindenkiben felmerül a kérdés, hogy melyiket válassza, melyik a jobb?

Kis ingatlaniroda

Működésükről mély információkat nem tudok adni, mert nem dolgoztam ilyenekben. Azonban, amit kívülről látok és hallok az azt mutatja, hogy nagyobb önállóságra van szükség, mint egy hálózatnál. Ami nagyon tetszik az a hatékonyságuk. Ami miatt nem ezt a formát választottam, az az ügyfél szerződések jogi biztonsága és jutalékok behajthatósága. A másik okok a kicsi adatbázis és brand ismertség. Visszatérve a hatékonyságukra tetszik, hogy a területük specialistái. Pesten az ÉDES OTTHON INGATLANKÖZPONT meseszép képekkel és igényes munkájukkal, vidéken, pl. Szegeden egy barátunk SALAMON ÉVA is csodálatraméltó munkát végez közvetlen kapcsolattartásával.

Ingatlan hálózatok

Ebben nagy tapasztalatom van, mert a kezdetek óta ezekben dolgozom. Sokan azzal érvelnek ellenük, hogy mennyi kötöttséget jelent és sok jutalékot elvisznek a cégek. Objektívan nézve szerintem az ingatlanértékesítőknek 2 dolog fontos a munkájukhoz az egyik a jutalék a másik az oktatás. A nagy cégek ebben erősek, hogy profi oktatással támogatják üzletkötőiket. Jelenleg az OTP Ingatlanpontnál dolgozom, ami azt illeti annyi értékesítői jutalékot (45-61%), mint itt egyik cég sem tudott eddig felmutatni kollégáinak. A kötöttségek annyiban ki is merülnek, hogy az adott cég marketing osztálya megnézi brand oldalról, hogy illeszkedik-e az arculatba az adott kiadvány, szükség esetén módosítják.

Akármelyik ingatlanos cég mellett is döntesz, az alábbiakat vizsgáld meg ingatlanértékesítő állásinterjún.

Ingatlan iroda

környezet

Ez számomra már-már betegség, hogy figyelem a vállalkozók munkáját, üzleteit, hogy milyen benyomást hagynak bennem. Az összképre és az apróbb benyomásokra is figyelek. „Van-e gazdája” a cégnek ez annyit jelent az én olvasatomban, hogy rendezett-e a környezet, van-e növény, karbantartják-e. Gondolj bele milyen rossz, ha Te vagy a legjobb értékesítő és bejön egy ügyfeled és beleesik a wc-be, mert nem képes az iroda venni egy új wc deszkát. Az ügyfelem lássa azt, hogy igényes vagyok és érezze úgy magát az irodában a 100 milliós ügyfelem is, mint ha otthon lenne. Ezért fontos, hogy igényes legyen az ingatlaniroda tulajdonosa.

kollégák

Ha bemész ingatlanértékesítő állásinterjú -ra, nézz körbe, ha lehet, érkezz 15 perccel korábban és figyeld meg a kollégákat. Elvégre velük fogsz dolgozni. Ebből tudod a legtöbb releváns információt szerezni. Interjún úgy is mindenki igyekszik a legszebb oldalát mutatni. Itt láthatod, hogy élesben hogyan beszélnek egymással.

betanítás

Erre kérdezz rá mindenképpen! Milyen oktatást, milyen tréningekkel tudnak támogatni téged és milyen időközönként indulnak ezek? Ki tartja Őket? Irodában milyen támogatást kapsz a hétköznapokban és kitől?

Számomra nagyon fontos, hogy kollégáim az alapokat jól megtanulják, hiszen az én irodámról alkotnak majd véleményt az ügyfeleik! Céges alapképzést követően segítem őket az Ingatlanközvetítői OKJ képzettség megszerzésében és közben munka közben sajátítják el velem a gyakorlati tudást. A rettegett hideg hívást más oldalról közelítve könnyen el tudják sajátítani az ingatlanértékesítők. Erről „A hideg hívás fejben dől el!” itt írok bővebben. Szerintem ezt tudja a legkevesebb tréner jól megtanítani és ez az egyik legfontosabb ingatlanértékesítői munkafolyamat.

ingatlanirodai kötelezettségek

Ezekre azért kérdezz rá az ingatlanértékesítő állásinterjú közben, hogy tudj számolni az időbeosztásoddal.

ügyelet

Heti irodai ügyelet, hogyan alakul? Az ügyeletet fél napos, vagy 3 órás időszakokban szokták felosztani.

Nálunk az ügyeletet én írom előre egy hónapra, igyekszem szabadságfüggően, de azonos napokra és napszakokra írni a kollégákat minden héten, hogy tudjanak tervezni ezzel és ne legyen kavarodás.

meeting

Többnyire hétfőn, vagy kedden tartják az irodavezetők reggelente.

Én az aktualitásokról szoktam beszélni, csapatot érintő eseményekről, változásokról, szeretem, mert ilyenkor mindenki egy időben van egy helyen és az elmúlt heti ügyleteket is át tudjuk példaként beszélni. Fejlesztésre, ötletezésre és szakmai játékokra használom még a meetingeket.

személyes riport

Ez talán a legfontosabb és a

legtöbb energiát ez követeli az irodavezetőtől. Vezetője válogatja, de többnyire heti szinten szokták tartani, már azon kevesek, akik tartják egyáltalán. Ezen alkalommal elemzi és fejleszti a vezető az értékesítőt és mutat tükröt, hogy hogyan is áll a saját terveihez képest. Mik azok az ingatlanértékesítői folyamatok, melyekben elakadása van az üzletkötőnek és hogyan tud túllépni, vagy javítani ezen.

Nagyon szeretem az értékesítői statisztikákat nézni a rendszerünkben, mert olyan, mint egy röntgen. Megmutatja, hogy az ingatlanértékesítőnek, hol vannak a hibái. Na még ez egy hatalmas előnye a nagyobb hálózatoknak, hogy többnyire van komoly értékesítést támogató rendszerük. 

Költségek

Ez valamiért mindig ködös téma az ingatlan irodáknál, ingatlanértékesítő állásinterjú -n, pedig nem elhanyagolható, hogy finoman fogalmazzak.

Egy kezdő ingatlanértékesítő számolhat egy céges képzéssel, mely ingatlan irodánként változhat 20-40 ezer forint között, plusz egy OKJ képzéssel, melynek piaci ára 100-200 ezer forint. Erről ITT olvashatsz bővebben.

Havi költségeid a telefonszámlád, közlekedésed (autó, bkk, motor egyebek), a legnagyobb tétel, amivel nem szoktak számolni az a hirdetések díja. A vállalkozás költsége cégenként változik, ami az első 3 hónapot illeti. Később vagy egyéni vállalkozó (E.V.) lesz valaki, vagy társul a kollégákkal és egy közös kft.-ben folytatják. Személy szerint a katás E.V.-ben hiszek, mert akkor a magad ura maradsz. Ehhez nyilván szükséges az, hogy ki is termeld a költségeidet, tehát bele kell húzni az elején és dolgozni keményen!

Nálam változó a konstrukció, mert összekötöm a munkamennyiséggel és sávosan kapnak az értékesítőim juttatásokat. Ez vonatkozik a kezdőkre és a régi kollégákra egyaránt. A hirdetéseket túlnyomó részt én fizetem, ha megvan az alap munkamennyiség és további motivációs versenyeken lehet utazást, pihenést, könyvet, vagy valamilyen munkaeszközt nyerni.

Gyors igen!

Ha gyors igent kapsz egy vezetőtől, az is legyen gyanús! Lehet, hogy egy igazi sztárértékesítő vagy azért kapsz igent, de Te ismered a legjobban a képességeidet, szóval mérlegelj Te is.

Arról most írtam bőven, hogy mikre figyelj az interjún. Rád vonatkozóan egyetlen kérésem van!

+Önismeret

Add önmagad az ingatlanértékesítő interjú -n, hogy fel tudjon mérni az interjúztató! Ez nem egy fix állás, ahova be kell kerülni azután, kapod a fizetésed minden hónapban. Itt nagyon fontos, hogy a képességeidet fel tudjuk mérni korrekten és ez alapján tudjunk dönteni, hogy jöhetsz-e, vagy inkább nem ajánljuk.

„Ez egy egyéni élsport, nem egy amatőr csapatsport, ahol elvegyülsz és elvegetálsz.”

A Te érdekedben mondom ezt!

Mondtam, már lelkes interjú alanynak, nem egynek nemet, mert tudtam, hogy ingatlanértékesítőként nem állná meg a helyét. Volt, akit felvettek máshova és pár hónapot szenvedett, majd abbahagyta. Nem vagyok Buddha, csak láttam sok értékesítőt már.

Valami plusz!

Ha most keresnék kezdőként állást, biztosan azt figyelném ingatlanértékesítő állásinterjú -n, hogy milyen pluszt ad nekem az a cég, iroda, vezető. Nem feltétlen pénzben, hanem, hogy tud-e tanítani engem valamire, amitől jobb lehetek. Mennyire támogat engem, mint egyént az iroda.

Bízom benne segítettem az információkkal és könnyebb lesz belevágni az ingatlanos álláskeresésbe.

Az ingatlanos munka izgalmas és sokszínű!

Tedd próbára magad, ne félj!

Ha tetszett a bejegyzés és érdekel a téma, olvass tovább:

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019