Ingatlan átverés? Vagy felkészületlenség?

ingatlan átverés

Ingatlan átverés, amit megúsztunk

Pár nappal ezelőtt egy jó barátom küldött át egy hirdetést, hogy megnézte ezt a házat már személyesen is és mit gondolok róla? Ingatlan átverés ? Vagy egy igazán jó vétel?

A hirdetés szerint, egy osztatlan közös tulajdont árultak, területi megosztással. Ehhez az ingatlanhoz 200m2 telek tartozott és volt rajta két épület. A ház kb a 60-as években épülhetett és látott már szebb napokat.

Sokszor mondom, hogy az ingatlanközvetítő akkor tud igazán nagy előny lenni, ha meg van a kémia és tudunk együtt dolgozni.

Feladat

A tulajdonos enyhe presszió alatt tartotta a barátaimat. Nagyon sok az érdeklődő és 4 napon belül már szerződnek egy vevővel, de a szimpátia meg egy magasabb összeg reményében engedi a további köröket.  Tetszett nekik az ingatlan, pontosabban a benne rejlő lehetőségek, így gyorsan kellett lépni. Minél gyorsabban, minél korrektebben fel kellett térképeznünk a helyzetet, hogy a legjobb döntést tudják meghozni.

Körültekintés, felmérés

Jogi oldalról a pár hölgy tagja ügyvédként elkezdte felmérni az ingatlant, mely első körökben makulátlannak mutatkozott.

Műszaki oldalról nem voltak ilyen jártasak így szükség volt egy szakemberre. Aki szerkezeti és építészeti oldalról is véleményezi a házat, illetve a jövőbeni lehetséges felújítási lehetőségeket vázolja a területi szabályozásoknak megfelelően. Van egy jól bejáratott kapcsolatom egy építészirodával, akik ilyen esetekben állnak rendelkezésemre. Most extra sürgős volt a dolog! Rugalmasak voltak, másnap már az ingatlant mértük fel közösen. Átvizsgáltuk a ház szerkezetét. Megnéztük az alapot, hogy a látható részei milyen állapotban vannak? Remélhető-e, hogy van vízszigetelése? Falak szerkezetét, állapotát. Illetve a födémet és a tetőállapotát.

Gyanú

Már a felmérés elején furcsa volt, hogy az ingatlanos által mért szoba méretek köszönő viszonyban sem voltak az általunk mértekkel, majd mondta, hogy milyen jó, hogy itt 50 éve nem festettek, mert látszanának a hibák, vizesedések, mindezt úgy, hogy frissen volt szerintem festve az ingatlan… Szóval sántított a dolog. Amikor néztük a pincét és a vizesedés esetleges nyomait, mondta a tulajdonos az ingatlanossal helyeselve, hogy szigetelve van az alap, ekkor láttam meg végigkopogtatva a falat, hogy épphogy nem pereg a festék az egyik falon, de már fel van púposodva a festékréteg…

Innentől mondtam, hogy zárjuk ki azokat az információkat, amiket tőlük kapunk és csak a saját szemünknek higgyünk!

Ezért olyan mérges tudok lenni! Mi szükség erre?

Felújítási lehetőségek esetleges bontás

Mikor végeztünk a felméréssel, elbúcsúztunk és egy sarokkal arrébb beszéltük át, mit láttunk és mik a lehetőségek. Ami sok kérdést vetett fel, az a területi szabályozás, mely nem engedi a telekhatárra építést ezen a területen, de az épület ott helyezkedett el, így kérdéses volt a bontás és a felújítás is egy esetleges tetőtér beépítésnél. Úgy véltük, hogy nézve az osztatlan szomszédot, hogy ez a ház valami cseléd lak, vagy kiszolgáló épület lehetett.

Beszélgetésünk végén érkezett a telefon a pár hölgy tagjától, aki éppen akkor végzett az építési osztállyal való egyeztetéssel. Első mondata az volt, hogy „Biztos, hogy nem szabad megvenni!”

Gyanú beigazolódott

Folytatva a telefonbeszélgetést kifejtette, hogy a telek besorolása „kivett lakóház, udvar, gazdasági épület” melyből ez pont a gazdasági épület, mely nem minősíthető át, mert a teljes telken csak egy lakóház megnevezésű épület lehet, így a hitelezése is problémás. Ha ezen túl is lendülünk az építési osztály nem is érti, hogy került oda az a ház, mert soha nem engedték volna hivatalosan odaépíteni. Ha fel szeretnék újítani a jelenlegi falakat és nagyjából mindent meg kellene hagyniuk úgy ahogy jelenleg van.

Ez volt az a pont, ahol a barátom szívét elengedte az a nyomás, hogy gyorsan kell dönteni, mert megszületett a döntése. Nem veszi meg az ingatlant.

A legnagyobb baj, hogy valaki meg fogja venni ezt az ingatlant, és ha nem elég körültekintő, sajnos nem lesz egyszerű dolga. Ingatlanközvetítőként nagyon felelőtlen dolognak tartom, hogy a kolléga így árulja ezt az ingatlant és nem tájékoztat kellőképpen. Ha azért mert utána sem nézett akkor azért, ha pedig igen akkor azért. Nem tudom, hogy ingatlan átverés, vagy tájékozatlanság lehet-e a háttérben, de megelőlegezem jóindulattal, hogy az utóbbiról van szó. Mondjuk a végeredményen nem változtat, hogy átverve érezném magam, ha megvenném és utána derül ki mindez. 🙁

Mi a tanulság?

  • Bármennyire is nagy a nyomás, mindig körültekintőnek kell lenni, mert inkább legyen más, akit sajnálhatunk, mint, hogy mi legyünk, akit sajnálnak. Ez nem egy kiló kenyér ára, hanem súlyos milliók!
  • Megbízható, szakmailag felkészült ingatlanközvetítővel dolgozzatok! Akinél azt érzitek, hogy ti is többet tudtok, szakmai ismeretek nélkül azt engedjétek el.

További blogbejegyzések:

3+1 tanács, hogyan válassz ingatlanközvetítőt.

Lakásvásárlás első lépése.

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019