Vételi ajánlat

Vételi ajánlat

Mire jó az ingatlan vételi ajánlat?

Kell egyáltalán a vételi ajánlat?

Amíg mindenki korrekt volt a világban, nem volt szükség a vételi ajánlat formára…

Nem, a világ, nem lett egy szörnyű hely! 🙂 Azt gondolom, az okos ember felkészül az ingatlan eladás, vétel folyamatára és nem csak úgy, hogy kiírja, hogy „ingatlanosok kíméljenek”. Az ingatlanközvetítő nagy segítség tud lenni a tapasztalatával, rutinjával! Tudja mikre érdemes odafigyelni, hogy ne veszíts több millió forintot az ingatlan eladásodon, vagy vásárlásodon!

FIGYELEM! Valós ez a veszély!

Sok ember a felkészületlenségének köszönheti, hogy vásárláskor elbukja a vásárolni kívánt lakás árának 10-15%-át, a foglalót. Körültekintőnek és felkészültnek kell lenni!

„A szó elszáll az írás megmarad!”

Írásos vételi ajánlat

Képzeld el a következő szituációkat:

ELADÓ szemszög:

Jön egy vevő, megnézi a lakásod és hatalmas lelkesedéssel mondja, hogy megveszi. Egymás kezébe csaptok, szimpatikus is az ember és mondja, hogy előkészítteti az adásvételit az ügyvédjével. A „vevőd” ügyvédje egy héten belül ígéri a szerződés tervezetet. Te tovább akarsz vásárolni és teszel egy írásos ajánlatot egy másik ingatlanra időközben, látva, hogy elkel a lakásod. A „vevőd” felhív, vagy nem hív fel, csak eltűnik. Miért? Mert máshogy alakult. Nem lett meg a pénze, a család lebeszélte, összeveszett a feleségével, végül is a Te szempontodból nem is számít. A lényeg, hogy ugrott az üzlet, a vevőd nem vesztett semmit, mert nem volt írásba foglalva és nem volt pénz biztosíték. Nem egy kényelmes helyzet, ott a kötelezettséged a tovább vásárolandó lakásra és leszedted a hirdetésed is és elhajtottad az érdeklődőket is…

VEVŐ szemszög:

Bemész az ingatlanba, már az ajtón belépve érzed, hogy a szíved a torkodban dobog és tudod, hogy EZ KELL! Megnézed egyre mélyebb szerelembe esel. A végén majd szét vet a boldogság összenézel a nejeddel és látod, hogy ugyan azt gondolja Ő is! Félrevonultok és megbeszélitek, hogy itt és most, azonnal léptek! Mondjátok a tulajdonosnak, hogy szeretnétek megvenni és megállapodtok az árban, fizetési ütemekben. Elkezditek előkészíteni az adásvételi szerződést, majd a tulajdonos szól, hogy visszajött egy vevője és többet ígért és inkább neki adja oda. pf…

Ne hidd, kérlek, hogy ez veled nem történhet meg! Láttam ilyet 15 milliós panelnél és 145 milliós családi háznál is…

Nos, a vételi ajánlat lényege, hogy a megállapodásunkat maradandóvá tegyük.

Fontos, hogy ha teszünk egy írásos vételi ajánlatot, azt az eladó is írásban fogadja el. Ne vakítson el bennünket a rózsaszín örömmámor, hogy szóban elfogadta!

Vételi ajánlat tartalma

Ha magánszemélyként vásárolunk, akkor készüljünk fel és állítsunk, vagy állíttassunk össze magunknak egy vételi ajánlatformát. Ha ingatlanoson keresztül, akkor feltehetően van ilyen forma nyomtatványa az ingatlanosunknak.

Ezeket érdemes tartalmaznia a vételi ajánlatnak:

 1. Ajánlattevő és adatai.
 2. Mire tesz vételi ajánlatot? Ingatlan pontos címe, HRSZ.
 3. Ajánlott vételár és a fizetési ütemezés? Ha tervezel hitelt felvenni ezt is írd bele, javaslom, kicsit hagyj rá a hitelintézet ígért bírálati és folyósítási idejére, nehogy kifuss az időből!
 4. A végleges adásvételi szerződésre vállalt határidő. Helyzetfüggő, de 1, maximum 2 hétnél tovább nem húznám, hogy ne veszítse lendületét az ügy.
 5. Mennyi ideig tartod fenn a vételi ajánlatodat? 2-3 napot írnék, hogy legyen ideje a tulajdonosnak, de ne annyi, hogy másik 100 ajánlatot pörgessen.
 6. Vételi biztosíték? Na, ezt jól járd körül! Csak úgy, ne adj át a tulajdonosnak pénzt! Átvételi elismervény és, hogy miért, milyen feltételek mellett maradhat nála és, mikor kerül vissza hozzád, szerepeljen benne! A vevő szándéka komolysága jeleként szokták az ingatlanirodák alkalmazni. Gondosan leszabályozzák a felhasználását, hogy mindenkit védjen.
 7. Keltezés, aláírás.

Elfogadó ajánlat készítése:

 1. Elfogadó személy neve, adatai.
 2. Mit fogad el? Hivatkozzunk a … napon kelt vételi ajánlatunkra.
 3. Miről nyilatkozik? Elolvasta és teljes egészében elfogadja az ajánlatunkat.
 4. Elfogadja a vételi biztosíték, vételi ajánlatunkban leírt sorsát.
 5. Keltezés, aláírás.

Ezek tényleg csak nagy vonalakban összefoglalt pontok. Javaslom, forduljon mindenki ügyvédhez!

Apropó ügyvéd!

Könyörgöm, ne a család válóperes és mindenféle ügyekkel foglalkozó ügyvédjéhez, hanem egy praktizáló INGATLAN SZAKJOGÁSZHOZ!

Szerintem, ha agyműtétre van valakinek szüksége, nem valószínű, hogy a háziorvosával fog konzultálni a műtét menetéről és pontos részleteiről.

Kit véd a vételi ajánlat?

Röviden? Mind a két felet.

A vételi ajánlat a fentieket kiegészítve biztosítja az eladót is, hogy a vevő nem gondolja meg magát és védi a vevőt is, hogy az eladó nem rúgja fel olyan könnyen a szóbeli megállapodást és köt szerződést végül egy harmadik személlyel.

Ajánlati biztosíték

Ajánlati biztosíték az az összeg, amit a vevő adásvétel előtt fizet/fizethet az eladónak, vagy ingatlanirodának a szándéka komolyságát jelezve. AZ OTP Ingatlanpontnál ez elfogadott vételi ajánlat esetén a vételárba beleszámít. Más irodák, egyedileg rendelkezhetnek saját szabályzatuk szerint, erre érdemes rákérdezni, mielőtt az ember beleugrik.

Összefoglalva

 • Írásos vételi ajánlatot érdemes tenni!

 • Körültekintéssel, akár letéttel is megtámasztva!

 • Pénzt csak átvételi elismervénnyel adj át!

 • Csak Ingatlan szakjogásszal dolgozz!

 • Légy körültekintő!

 • Ha túl jónak ígérkezik egy üzlet, nézz utána alaposabban!

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019