Kinek előnyös a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés?

Kinek előnyös a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés

Kinek előnyös a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés?

Sok ügyféllel találkozunk és halljuk a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés melletti és kontra érveiket is, szóval azt gondolom jó kis téma. Ez a bejegyzés egyaránt szól a tulajdonosoknak és az ingatlanértékesítőknek, szóval olvasd csak bátran tovább, szerintem lesz megvilágosodás! 🙂

Mi is az a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés?

A kizárólagos megbízási szerződés azt jelenti, hogy csak egy ingatlanközvetítő irodát bíz meg a tulajdonos az eladással, azon belül is egy ingatlanközvetítővel tartja a kapcsolatot és rajta keresztül egy egész hálózat foglalkozik az ingatlannal. Ez határozott időre szól és ezen időszak alatt, ha a tulajdonos hozza a vevőt, akkor is jutalékfizetési kötelezettsége van. (Többnyire.) Klassz!

Akkor mire jó ez a megbízási szerződés típus?

És hogyan érdemes ezt a szolgáltatást használni?

Kinek ajánlanám?

Alább kifejtem!

Megosztott vélemények

Azért megosztott az ügyfelek véleménye, mert az értékesítők egy ÓRIÁSI hibát vétenek, amikor ügyfélfelmérés nélkül javasolják ezt a szerződéstípust, és alultájékoztatják őket. Erről sem, mint ahogy az életben semmiről nem mondható el, hogy mindenkinek „A tökéletes megoldás”!

Szerintem ennyi a probléma vele.

Kinek jó ez a szolgáltatás?

Szerintem azoknak jó választás a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés, akiknek:

Nincs ideje foglalkozni az ingatlan eladással és nincs gyakorlata ebben!

Nem csak annyi ez, amennyinek elsőre tűnik… Már nem az az idilli kép fogadja az embereket, mint a 90-es évekbeli ingatlanpiacon, amikor berakták az Expresszbe a hirdetést és a vevő jött és korrekten megvette a lakást.

 1. Felteszed hirdetni az ingatlant, fizetsz a hirdetésért, fizetsz a kreditekért, hogy a lista elején legyen a lakásod.
 2. Hívnak az ingatlanosok, magánszemélyek (na, ők kisebb %-ban) munkaidődben is.
 3. Egyeztetsz időpontot, azokkal is, akikről nem is tudod van-e pénzük. (El kell még valamit adniuk a vásárláshoz, vagy csak nézelődnek.) Ezekre mind rohanni fogsz haza mutatni a lakást.
 4. Lakásmutatások, melyekre loholva megy az ember és a kapuban lemondja az érdeklődő, vagy a lépcsőházban megkérdezi „Ja ez 3.emelet és nincs lift?” Vagy éppen a lakásban kezd el a lakást degradálva alkudozni.
 5. Ígéretek és a pofátlan alkuk következnek. Szóbeli alku, amit elfogadsz, mert szimpatikus a vevő és az ígért ár is. A vevőd szőrén, szálán eltűnik, és valami megmagyarázhatatlan oknál fogva nem veszi fel többet a telefont…
 6. Adásvételi szerződés mizéria. Az adásvételi szerződésben más szerepel, mint, amit megbeszéltetek és a vevő ultimátumot ad, hogy vagy ez vagy semmi. Te meg eldöntheted, hogy az az 1 hónap, kárba vesszen-e amit ezzel a vevővel töltötté, vagy újrakezded az elejétől?

Tehát, aki ezt az időt és agybajt meg akarja spórolni magának annak előszeretettel kínálom a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés-formát.

“A kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés egy jó szolgáltatás, ha jó kezekbe adja az ember a lakását!”

Kiválasztás

Nem mindegy kivel kötsz kizárólagos megbízási szerződést! Javaslom, hogy különböző ingatlan irodáktól hallgass meg pár ingatlanértékesítőt. Amibe sok tulajdonos nem gondol bele a megbízáskötéskor, hogy az értékesítőn múlik MINDEN! Szóval oda kell figyelni az ingatlanközvetítő kiválasztásra, nagyon fontos a kölcsönös bizalom és a szimpátia!

Felelősség

Ismeritek a különbséget, amikor elmész egy baráti kerti partira és megkéred a barátaidat, hogy „Kérlek, figyeljetek a gyerekre, amíg bemegyek a házba!” és amikor megkéred az egyik barátodat konkrétan, hogy „Alexa, kérlek, figyelj Bendegúzra, amíg bemegyek a házba.” között? Az első esetben, ha nincs szerencséd, mindenki a másikra fog mutogatni, hogy azt hitte Ő figyelt rá. Míg a második esetben Alexa hintázik a gyerekkel…

Az értékesítőnek egy kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés esetében felelőssége van. Nem tud másokra mutogatni, mert jó esetben Ő javasolja az árat és neki kell visszajelzéseket adnia a tulajdonos felé. Köteles megtenni mindent annak érdekében, hogy eladja az ingatlant. Azon kívül, hogy van egy szerződése, tudat alatt is nyomás van rajta, mert tudja, hogy más nem foglalkozik az ingatlannal, így rajta múlik, hogy el lesz-e adva, vagy sem, meg persze a tulajdonos együttműködésén.

Kommunikáció

Egy kiemelt ingatlanközvetítői szerződésnél fontos a folyamatos kommunikáció a tulajdonos és az ingatlanértékesítő között! Olyan ez, mint egy személyi edzős fogyókúra. 🙂 Hiába magyaráz az edző, ha megeszel mindent, amit látsz, az életben nem fogsz lefogyni, aztán

panaszkodsz az edzőre, hogy „Na, ez is csak ígérget és megint nem fogytam le.”.

A tulajdonos részéről, ha kiválasztott egy ingatlanszakértőt, akkor bízzon meg benne, hogy árazzon, hirdessen és intézze az ingatlan eladással kapcsolatos ügyeket, ahogy Ő jónak látja.

Az ingatlanközvetítő pedig jelezzen vissza a tulajdonosnak, akkor is, amikor nincs érdeklődő, mert ez is egy fontos információ a tulajdonosnak! Ha magas az ár, azt ne 4 havonta történő telefonbeszélgetéseken közölje, mert jogosan érezheti elhanyagoltnak az ügyfél az ügyét. Tulajdonos motivációjától függően hetente, vagy havonta érdemes visszajelzéseket adni.

Biztonság

Biztonságot jelent mindenki számára ez a megbízási forma.

Tulajdonosként lesz a lakás eladás ügyének gazdája, felelőse.

Ingatlanközvetítő szempontjából pedig egy bizalmas ügyfél, aki testközelből láthatja, hogyan is dolgozunk és hitelesen ajánlhat minket majd, illetve nem költünk feleslegesen hirdetésre.

Ez annyit tesz kedves tulajdonosok, hogy egy nem kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés esetében sokszor hiába fektet az értékesítő 20-50 ezer forintot a lakás hirdetésére, ha a tulajdonos felhívja, hogy eladta a másik ingatlanos a lakást. Ebbe belefut az értékesítő párszor és már nem hirdet olyan hévvel. Ezért lesz értéktelen a nem kizárólagos megbízási szerződés mindkét félnek.

Kivételek

Írtam az elején, hogy:

„Ez határozott időre szól és ezen időszak alatt, ha a tulajdonos hozza a vevőt, akkor is jutalékfizetési kötelezettsége van. (Többnyire.)”

 1. A legtöbb ingatlanközvetítő hálózatnál, van arra lehetőség, például az OTP Ingatlanpont hálózatánál is, hogy a tulajdonos megnevezzen 5 embert, aki korábban már nézte az ingatlant és potenciális vásárló lehet. Ezekre az úgynevezett kivett személyekre nem vonatkozik a jutalékfizetési kötelezettség.
 2. Ha jön egy saját érdeklődője a tulajdonosnak menet közben, akkor szokott lenni lehetőség arra, hogy a tulajdonos kedvezményes közvetítői jutalékot fizessen. Az OTP Ingatlanpont hálózatánál jelenleg a megbízási díj 50%+áfa ez a díj. Mint egy partnerrel dolgozunk ilyenkor a tulajdonossal együtt és bemutatjuk, ha szükséges az ingatlant az érdeklődőnek, vételi ajánlatot írunk és az adásvételi szerződésig kísérjük a feleket.

El szoktam mondani a tulajdonosoknak, amikor azt szeretnék, hogy majd Ők intézik, hogy ennek nincs többletköltsége és sokszor nem az áron úsznak el az üzletzárások, hanem kommunikációs hibákon vevő és eladó között.

Profi ingatlanértékesítő

Egy profi ingatlanközvetítő azért vállal 90%-ban csak kizárólagos, vagy más néven kiemelt megbízási szerződést, mert:

 • Bizalom van az együttműködésben!
 • Tudja, hogy fontos a munkája!
 • Őszintén kommunikálhat, nincs ettől ügyfélvesztés!
 • Hagyja az tulajdonos a saját módszerével dolgozni!
 • A tulajdonos első kézből tapasztal és ajánlást ad!

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019 Kreatív Ingatlan kft.