Csökkentek, vagy nőttek az árak a karantén óta?

ingatlanpiac

Csökkentek, vagy nőttek az árak a karantén óta?

2019 2. félévében meredek zuhanás volt érzékelhető az ingatlanpiaci tranzakciók számában. 2020 év eleje némi javulást mutatott, majd a karantén a mélybe taszította az érdeklődések számát, hozzávetőlegesen 10%-on vegetáltunk ezen időszak alatt. Mindenki tartott tőle, hogy mi lesz a kereslettel. A pesszimistábbak a piac teljes leállását vizionálták, a realisták csak hibernálást reméltek, a nagyon optimisták a további áremelkedést várták.

Mi történt a karantén feloldása óta?

Heti szinten kezdtem vezetni a statisztikákat, visszamenőleg januártól gyűjtöttem ki a számokat irodai szinten, hogy mi is rajzolódik a piacon. Érdekelt engem is, hogy kinek lesz igaza.

A grafikonon a heteket látjátok jJanuártól egészen napjainkig. Szépen rajzolódik a korlátozások időszaka, és látható, hogy érdeklődés tekintetében még túl is szárnyaltuk a januári számokat, bár ez egy picit torzabb, mert nagyobb kerettel hirdetünk. A magasabb számok részben ennek is köszönhetőek.

Eladó ingatlanok

Kereslet:

Ahogy az a grafikonon is látszik, amint feloldották a korlátozásokat óvatosan hétről hétre jelentek meg az érdeklődők a piacon. A külföldi befektetők száma belefúródott a földbe és elenyésző a mennyiségük, csak az egy-egy kivétel miatt nem írok nullát. Szembetűnő változás, hogy az elmúlt években a vásárlás okára 70%-ban befektetést válaszoltak az ügyfelek, mostanra ezt az okot felváltotta a sajátcélra való keresés. Sokakban a halogatott lakáscsere a karantén alatt megérlelődött és az utazások helyett kényelmesebb otthonra váltanak inkább. Míg az elmúlt években a gyors, sokszor alku nélküli már-már eszetlen vásárlások voltak jellemzőek, most többet válogatnak a vásárlók, mire leteszik a voksot egy ingatlan mellett. A Duna House barométer anyagai között található egy kimutatás, mi szerint közel 10-18% között van a hirdetési árak és az eladási árak közötti különbség.

Kínálat:

Ez is érdekes körképet mutat. A tulajdonosok az ármeghatározást elég széles spektrumban értelmezik. Alapvetően azt tapasztalom, hogy még mindig a hirdetési portálokról áraznak és ott is a felső hányadához igazítják az árakat. Ez a felfelé emelkedő piacon vált általános trenddé, azonban a jelenlegi piacon nagyban meghosszabbítja az értékesítési időt. Az üzletzárásoknál azt látom, hogy a cél érdekében egyre inkább mennek bele nagyobb kompromisszumokba az eladók, csak hogy hamarabb tovább tudjanak lépni.

Jövőkép

Szerintem most kiemelt fontossággal bír az idő, ha szeretnénk megválni az ingatlanunktól.

Miért is?

Mert nem mindegy mekkora választékból választanak a vásárlók. Azt látom, hogy egyre bővül a hirdetési portálokon is a kínálat és egyre nagyobb arányban adják be a tulajdonosok az OTP Ingatlanpont kínálatába is ingatlanjaikat. Ez azt jelenti, hogy már korántsem olyan egyszerű eladni, mint a feltörekvő piacon, amikor elég volt a sikerélményhez felrakni magas áron a lakást és már vitték is és elégedetten veregette meg mindenki a saját vállát.

Milyen ingatlanok várhatóak nagytételben a piacra?

Azok a befektetésre vásárolt lakások, melyeket hitelre vásároltak és a hiteltörlesztőt az Air-bnb bevételéből fedezték volna az ügyfelek.

  • Egyrészt az utazáskorlátozások sújtják ezeket a bevételi forrásokat.
  • Másrészt a vendégéjszakák korlátozása is az önkormányzatok mérlegelési körébe került. Ez sem kecsegtet sok jóval, de ha optimistább is vagyok, bizonytalanságot szül. Amit nem szeretünk a befektetéseink körül.

Szóval, ha ezen ingatlanok hiteltörlesztése a december végéig tartó moratórium után újra a tulajdonosok vállát nyomja majd, és ha a bevételek elmaradnak, akkor hamar eladósorba kerülnek a kitartóbbak portékái is.

Emlékszem 2011-ben mennyit kellett vevőt kezelnem, hogy eladásom legyen azon a túlkínálati piacon. Most hasonló érzések vannak bennem. Igaz korántsem olyan alacsony a tranzakciószám, de lényegesen lassabb és több munkával jár eladni egy ingatlant. Ezt ne panaszként fogjátok fel, csak ténymegállapítás.

Ezért mondtam azt, hogy most kiemelten fontos az idő!

Most még el lehet adni, amennyiben viszont januárban tovább nő az ingatlankínálat, sokkal nehezebb lesz kitűnni a sok csilli-villi Airbnb-s lakás közül. Arról nem is beszélve, hogy túlkínálat esetén az árak is lefelé veszik az irányt, főleg a motiváltabb tulajdonosok miatt, akiknek muszáj lesz eladniuk, így ár alá fognak menni rendesen.

Persze sok befolyásoló tényező lehet még, ami pozitív vagy negatív irányba mozdíthatja az eseményeket. Ez inkább latolgatás, mert sajnos nem ért még ide az Aliexpressről rendelt jósgömböm.

Albérlet piac

Annyira átfogó rálátásom nincsen, mert nem ez a fő profilunk. Ami feltűnt, hogy egyre több kiadó lakással keresnek meg, ami szintén a nehezebb tulajdonosi boldogulást mutatja. Az albérleti árak mérséklődése is érezhető a túlkínálat miatt. A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével elég nagy árverseny ígérkezik az albérletpiacon.

A lakáspiacon általánosságban érdekes átrendeződés előtt állunk, érdemes lesz az ingatlanpiacon tartani a szemeteket!

Ha további kérdésed lenne, keress bizalommal!

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Telefonszám

+36 30 870 0880

Ha tetszett a cikkem, oszd meg barátaiddal is:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolat

Maradjunk kapcsolatban

Copyright © 2019